NAGYKÁROLY-KERTVÁROSI REFORMÁTUS GYÜLEKEZET
"Ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői."
(Zsolt 127,1)

MENÜ

 

2011-es események:

  • Gyülekezeti statisztikánk a 2011-es évről:
    -    született: 7 fiú, 10 leány = 17 gyermek
    -    elhunyt: 14 férfi, 18 nő = 32 lélek
    -    megeskettünk: 9 párt, ebből 1 tiszta református, 8 vegyes házasság
    -    konfirmált: 9 fiú, 12 leány, 1 felnőtt

    Lélekszámunk 2011. december 31.-én: 1.888 lélek!
    „Ti magatok is, mint élő kövek, épüljetek fel lelki házzá…” (1Pét.2,5a)
  • Karácsony alkalmából ismét meglátogattuk és megajándékoztuk az idősek otthonának lakóit. Képek a facebookon itt!
  • Karácsonyi ünnepünk első nap délutánján fiataljaink elindultak kántálni a gyülekezetben!

  • Karácsonyunk Szentestéjén közel 600  gyülekezeti tag vett részt az istentiszteleten és hallgatta a gyülekezet kicsinyeinek kis Jézust köszöntő műsorát. Ime, egy kis izelitő a műsorból! Képek megtekintheőek itt!

  • December 5-én a Kárpát-medencei imanap alkalmából a Nagykároly-kertvárosi gyülekezet is adventi imanapot tartott, melynek keretében sor került a nagykárolyi nőszövetségi zászló felavatására. Bővebb információ a Nőszövetség menűpont alatt! KÉPEK A PICASAWEB-EN ITT!
  • November 5-én egyházmegyei bibliaismereti vetélkedőn vettünk részt gyermekeinkkel. A kertvárosi egyház mindhárom meghirdetett korosztályban képviselve volt. Az I-IV korosztály a 2. helyen végzett (Nagy Dóra, Papp Szabolcs, Oláh Anita és Kiss Kincső), az V-VIII-as csapat első lett (Salcudean Levente és Henrietta, Kovács Dávid és Nagy Timea), az IKÉ-sek pedig harmadikok lettek ( Czipper Bettina, Boldán Barbara, Pongrácz Henrietta és Benze Lóránd). A vetélkedő után gyermekeink és ifjaink közösségépitő játékokon vettek részt, majd az eseményt a hadadi házigazdák jóvoltából elkészitett finom ebéd zárta. Képek a facebook-on!
  • A reformáció nagyhetében gyermek biblia-napokat tartottunk! Képek a Facebookon, ITT!
  • Október 8-án nőszövetségünk Mátészalkán vett részt a TESTI-LELKI EGÉSZSÉGNAPON!

  • Szeptemberben énekkarunk Érhatvanban szolgált!

 

 

  • Július 23.-án kertvárosi nőszövetségünk Székelyhídra utazott, ahol megrendezésre került az egyházkerületi Nőszövetségi Találkozó. Gyülekezetünket heten képviselték, az asszonyok ismét gyűjtöttek az új templom javára 150 új lejt. Isten áldja meg a szervezőket és nőszövetségünk hű tagjait! Képriport (Harangszó)                   Újságcikk itt olvasható!
  • Július 17.-én került sor ifj. Geréb Miklósnak, az új segédlelkésznek a bemutatkozására a nagytemplomi istentiszteleten. Az Úr Isten áldja meg köztünk való szolgálatait!
  • Gyülekezetünk ifjúsága nagyon szép létszámban vett részt a július 11-16 között tartott HADADI KRISZ-TÁBORBAN. Az idei tábor különlegessége az volt, hogy Tolnay István lelkészünk kezdeményezésére ingyenes gitároktató tanfolyam is zajlott, melyet a Communitas Alapítvány is támogatott.  Megírta az erdon is itt...
  • A KRISZ-táborra, valamint a gyülekezeti őrségváltásra készülve Nőszövetségünk szeretetvendégséget szervezett július 9.-én az ikések számára. Jelen volt Zsákai Norbert leköszönő, valamint ifj. Geréb Miklós bejelentkező segédlelkész, de itt voltak a "régi" és "új" ikések is. Nagyon jó alkalom volt ez az ismerkedésre, melyet a nőszövetség által készített finom fánktészta tett élvezetesebbé. Köszönet érte!
  • Július 10-én búcsút vettünk Zsákai Norbert segédlelkésztől, aki a szaniszlói gyülekezetben folytatja szolgálatát. Életére Isten gazdag áldását kérjük.

 

  • Július 1-3 között a TOKAJI ÉRT-TALÁLKOZÓN vett részt a kertvárosi presbitérium, nőszövetség és énekkar. Énekkarunk fellépett a regionális kórustalálkozón is, nőszövetségünk hűséges tagjai pedig közel 15 ezer forintot gyűjtöttek csigatészta- és kézimunkáik értékesítéséből az új templom javára. Képek megtekinthetőek a facebook-on, itt...
  • Június 26-án a szószékcsereprogram keretében gyülekezetünkben szolgált Dobai Zoltán ákosi lelkész.
  • Énekkarunk június 25-én énekelt a III. Székelytalálkozón, melynek megynyitójára idén a reformárus nagytemplomban került sor. Bővebben...
  • Június 19-én egyházegyei KÓRUSTALÁLKOZÓN vettünk részt Kismajtényban.
  • Pünkösdi látogatás a nagykárolyi öregotthonban... Isten iránti hálaadással számolunk be a nagykárolyi öregotthonban tett újabb látogatásunkról. A lelkipásztor és a tiszteletes asszony vezetésével nőszövetségünk és énekkarunk ismét elvitte az örömhírt a nagykárolyi öregotthon lakóinak, akik nemcsak az istentiszteleten vehettek részt, hanem úvacsorával is élhettek. A nőszövetség tésztacsomagokat osztott ki az öregotthon lakói között, jutott még az ágyban fekvő betegeknek is belőle. nagy öröm és meghatódottság lett úrrá a látogatókon és a meglátogatottakon, hiszen mindannyian ott éreztük a vígasztaló Szent Lélek áldott jelenlétét. A látogatás képeit tekintse meg facebook-os oldalunkon, itt!
  • KONFIRMÁCIÓ! Istennek legyen hála, hogy ebben az évben is sor kerülhet a konfirmandus ifjak fogadalomtételére. Teremtőnk és Gondviselőnk úgy adta, hogy ebben az évben a már megszokott és gyülekezetünk nagyságához képest kislétszámú ifjúi sereg (évi átlag 16-17 ifjú) létszáma az idén felduzzadt 21-re. 8 fiú és 13 leány fog június 5.-én 9 órai kezdettel díszmagyar ünnepi öltözetben bevonulni az ősi nagykárolyi református templomba hitéről vallást tenni Isten és a gyülekezet színe előtt, mi pedig kérjük, hogy Isten áldja meg hitük bizonyságtételét! Ime, az ifjak fényképe és névsora!

Első sorban balról: Ardelean Vivien, Boldan Barbara, Edelényi Andrea, Kui Stefánia, Herman Eszter, Blaga Bianka, Bobric Bettina

Második sorban balról: Báthori Mercédesz, Pongrácz Henrietta, Nagy Enikő, Wéber Noémi, Bulyáki Kitty, Székely Messzua

Harmadik sorban balról: Sarkadi Dávid, Pop Dávid, Dimand Márk, Kiss Gergő, Bartincki Attila, Zsoldos Patrick, Kovács Levente, Bodor Róbert

  • KÁROLYI GÁSPÁR NAPOK! Ebben az évben 2000 óta már a 11. alkalommal szerveztük meg a bibliafordító Károlyi Gáspár emlékünnepét. Idén ismét Nagykároly adott otthont e jelentős eseménynek a két nagykárolyi református gyülekezet, valamint az önkormányzat közös szervezésében. Május 14.-én szombaton este volt az ünnepség megnyitója, amelyen több jeles egyházi és polgári személyiség is részt vett. Az est fénypontja azonban a Tóth-Máté Miklós debreceni író-színművész tollából fakadó "Én, Károli Gáspár" című monodráma bemutatása volt, melyet immár a 40. alkalommal adott elő hitelesen és mély átéléssel Kóti Árpád debreceni színművész. Másnap, május 15.-én vasárnap a két gyülekezet közös istentiszteleten vett részt, melyen igét hirdetett Ft. Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke, Gönc lelkipásztora. Az ünnepi istentiszteletet a kórusok bizonyságtétele és Károlyi Gáspár szobrának megkoszorúzása zárta. A vendégek és vendégfogadók az ünnepi ebéd alatt elevenítették fel az eddigi Károli Gáspár Napok emlékeit, barátságok kötődtek és mélyültek a gyülekezetek tagjai között. Amikor a vendégek autóbusza elindult, mindannyian éreztük a búcsú nehéz percei ellenére a jövő évi viszontlátás jó reménységét, ahogy a kertvárosi énekkar is énekelte: "Az Úr vezessen végig az úton, ha szerteszét sodor is a sors... Mert ha Őbenne bízva bízunk, nagy örömmel majd találkozunk..." Az ünnepségről készült képek megtekinthetőek itt!

 

  • ANYÁK NAPI ÜNNEPÉLY! Ez év május 8.-án ünnepelte a kertvárosi gyülekezet az édesanyákat, nagymamákat. Az istentisztelet Tolnay István igehirdetésével kezdődött és a gyermekek műsorával folytatódott, melyet Tolnay Adrien tanárnő rendezett. Kórusunk közénekkel köszöntötte az ünnepelteket (ároni áldás), de a gyermekek versei között az Áros Dalma, Lőrincz Tünde és Szilveszter tolmácsolásában felcsendülő énekek is megdobogtatták az örökifjú anyák és gyermekek szivét. Képek az ünnepségről itt!
  • Parókiajavítás... Az Esperesi Hivatal beköltözése végett (de nem csak emiatt) döntött úgy a presbitérium, hogy elvégzünk a kertvárosi parókia körül néhány szükséges munkálatot, úgymint: területünk bekerítése, kapunyitás, tetőszerkezeti kisjavítások, kocsibeálló és -bejáró kialakítása. Ennek érdekében gyülekezeti gyűjtést kezdeményeztünk és közmunkát is hirdettünk. A közmunkáról készült képeket itt láthatják, a kismajtényi képek után a 2.és 3. oldalon...
  • Kertvárosiak a "nagymajtényi síkon"! Gyülekezetünk egynéhány lelkes tagja, beleértve a PRO ECCLESIA énekkart is, látogatást tett április 30.-án a Kismajtény-Domahida vasútállomása mellett található szatmári békekötés emlékoszlopánál, ahol az EMKE és a helybeli református gyülekezet nagyszabású ünnepséget szervezett a szatmári béke 300.-ik évfordulója alkalmából. Kórusunk a korabeli kurucz népdalok mellett elénekelte Rákóczi Ferenc, a "nagyságos fejedelem" imádságát is, a "Győzhetetlen én kőszálom\" című énekünket. Képek megtekinthetőek a képgalériában, itt...  Vagy a picasaweb-en itt!
  • Húsvétot ünnepeltünk a nagykárolyi öregotthonban! Az ÖNKÉNTESSÉG ÉVE alkalmából énekkarunk az öregotthonba látogatott, hogy magányos idős testvéreink arcára örömöt csaljon. A látogatás igehirdetéssel kezdődött, ezt követően Tolnay István lelkész kiszolgáltatta az úrvacsorát. Varga Sándor színművész szavalatával színesebbé varázsolta az ünnepet, az énnekkar húsvéti feldolgozásokat adott elő Lőrincz Szilveszter karnagy vezényletével. Az ünneplésből nem maradhatott ki a locsolás sem, majd pedig átadtuk az ifjúság által készített ajándékokat, az énekkar tagjai által festett pirostojásokat, a nőszövetség egyik tagja (Virág Katalain) pedig finom tésztát készített, hogy megédesítse az idősek húsvéti ünnepét. (Az esemény megjelent a Szatmári Magyar Hírlap keddi számában!)
    Köszönjük az énekkar és a közreműködök szolgálatát! Képek megtekinthetőek itt!
  • Megteltek a templompadok! Isten akaratából Húsvét vasárnapján a délelőtti istentiszteleten mintegy 500-an vettünk részt. A befolyó perselypénzt a parókia tetőszerkezetének javítására szánjuk. Adományaikat köszönjük!
  • Gyülekezetünk principális lelkipásztorát kérdezte Varga Sándor színművész-újságíró a templomépítés eddigi fejleményeiről, kilátásairól. Az interjú szövegét lásd a 2011. Nagypéntekén megjelent Szatmári Magyar Hírlap aznapi számában, illetve itt...
  • A nagykárolyi-kertvárosi gyülekezet helyet adott a nagykárolyi egyházmegye esperesi hivatalának! A költözésre április első és második hetében került sor. Az eseperesi hivatal a nagykárolyi-kervárosi parókia épületében fog működni a Rákóczi Ferenc útca 18-as szám alatt, a második emeleten. Munkájukra Isten gazdag áldását kérjük! (Bővebb információ itt olvasható!)
  • Március 20.-án a vasárnap délelőtti istentiszteleten megemlékeztünk az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcról. Ifjaink Zsákai Norbert segédlelkész vezetésével tartalmas műsort adtak elő, melynek zenei aláfestését Lőrincz Szilveszter, Berei Blanka, Tolnay István és a gyülekezet énekkara adta. (Nem engedünk 48-ból című dal megtekínthető itt!) A lelkész igehirdetése teljes egészében elolvasható itt!

Képek a március 20-án tartott kertvárosi nemzeti ünnepről itt!

  • Március 13-án vasárnap du. 16,30-kor a 1948-48-es forradalom és szabadságharban elsettekre emlékeztünk. Ez alkalommal megkoszorúztuk a két nagykárolyi 48-as honvéd sírját. Énekkarunk tagjainak ezúton is megköszönjük szolgálatát.
  • Március 4-én pénteken a Keresztyén Nők Világimanapja alkalmából, a nagykároly-belvárosi református testvéreink szervezése által ökumenikus istentiszteletre került sor. A kertvárosi gyülekezetet nőszövetségünk tagjai képviselték, fellépett az énekkarunk, valamint igét olvasott Zsákai Norbert slp.
  • Február 19-én szombaton énekkarunk fellépett a nagykárolyi farsangi kórustalálkozón, mely a Szent László Közösségi Házban volt megszervezve
  • Február 11-13 IKE-kirándulás volt Sólyomkőváron, a kirándulást Zsákai Norbert slp. szervezte
  • Február 5-én farsangi mulatságot tartottunk vallásórás gyermekeink részére (Képek)
  • JANUÁR 30-FEBRUÁR 6. IMAHETET TARTOTTUNK

Kertvárosi és Belvárosi egyház vendéglelkészeinek névsora:

- január 30. vasárnap: Erdős Csaba, Érendréd

- január 31. hétfő: Nagy György, Mátészalka-kertváros

- február 1. kedd: Nagy Róbert, Apa – énekkari találkozó

- február 2. szerda: Nagy Sándor esperes, Szilágylele

- február 3. csütörtök: Szekeres Sándor, Biharpüspöki

- február 4. péntek: Képíró Gyula, Lázári

- február 5. szombat: Jobb Domokos ombódi lelkész

- február 6. imahét záró vasárnap: a kertvárosi istentiszteleten Ft. Csűry István püspök hirdette Isten Igéjét, a belvárosi istentiszteleten pedig Tárnok Ferenc nyírbátori lelkész szolgált.

 


2010-2009

(Feltöltés alatt)

  • 2010. január 9-én presbitertalálkozó Nagykároly-Mátészalka
  • 2010. február 7-én került sor a hat nágykárolyi kórus találkozójára, vendégkórus volt a kaplonyi kórus.A végén egy közös számot énekeltünk, melynek videója megtekinthető ITT!
  • 2010. március 15-i megemlékezés, vendégünk volt a Nyirbogdányi kórus

  • 2010. május 24-én Mátészalkán voltunk a Családi Napok alkalmából! Egy kis összeállitás megtekinthető az alábbi videón!

 

Hírek

  • VAKÁCIÓS BIBLIANAPOK 2012
    2012-08-31 13:30:54

    Kedves Gyerekek,

     Ebben az évben is lesznek a Kertvárosnál VAKÁCIÓS BIBLIANAPOK szeptember 6.-8. között a református templom mellett található parókián, a Rákóczi Ferenc utca 18 szám alatt (emeletes épület). Tanuljunk együtt szép bibliai történeteket, játsszunk és énekeljünk együtt. Gyere el, mert ezt valóban "látnod kell"!!!

    Fő támogatónk a Presbitérium és a Nőszövetség...

     

     

  • BEFOGAD-LAK ÉPÍTÉSE
    2012-05-25 12:16:30

    Kedves Mindenki, a jövő héten hozzáfogunk a parókia tetőterének beépítéséhez: egy kb össz-vissz 40 lapméteres kicsi lakrészt alakítunk ki (fürdőszoba, konyha és nappali egyben) BEFOGAD-LAK elnevezéssel. Eredetileg ifjúsági- és gyermekklub-teremnek terveztük, azonban át kellett gondoljuk az eredeti elképzelést, és segédlelkészi lakrészt kell kialakítsunk helyette. Mivel egyelőre nem akarjuk nyilvánosan hirdetni, ezért itt, a facebook-on keresztül kérünk mindenkit, segítse adományával ezt az akciót. Szeretnénk, ha ez nem terhelné a gyülekezet meglévő anyagi alapjait, ezért hirdetünk rá külön gyűjtést. Ahogy a munkálatok elkezdődnek, képeket is teszünk majd fel. Minden kis adomány számít, higgyétek el! Isten áldása veletek!!!

  • Mai Ige!
    2011-12-27 08:55:21
  • Támogasson!
    2011-11-26 08:30:41

    KÉRJÜK, HOGY 2012-BEN IS TÁMOGASSA GYÜLEKEZETÜNKET ADÓJA 2%-VAL!

    "Nagyobb boldogság adni, mint kapni!"

    (ApCsel. 20,35)

  • Ezt érdemes megnézni!
    2011-11-07 18:47:46
  • VALLÁS ÉS KÁTÉÓRÁK
    2011-10-03 17:53:29

    VALLÁSÓRÁK DU. 3 ÓRÁTÓL

    ELSŐ ÉVES KÁTÉ DU. 4 ÓRÁTÓL

    MÁSOD ÉVES KÁTÉ DU. 5 ÓRÁTÓL

    SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!

  • Gyülekezetünk a facebook-on
    2011-06-03 07:23:59

    2011.június 3. óta "felcsatlakoztattuk" a kertvárosi gyülekezetet a facebook internetes közösségi portálra, ugyanis ott nagyobb tárhely-lehetőséget látunk a képek tárolására. Gyülekezetünk facebook-os profilja megtekinthető itt.

Asztali nézet